DE JUISTE BRIEF IN DE JUISTE BRIEVENBUS
De juiste brief in de juiste brievenbus, dat is de opdracht van Bpost. Bpost behandelt gemiddeld 10 miljoen brieven en 100.000 pakjes per dag. Zoals voor het adresseren van elektronische post of voor het vormen van telefoonnummers, moeten een aantal regels in acht worden genomen om de taak van de postbode te vergemakkelijken.

HET ADRES


Het adres is de enige informatie die aangeeft voor wie een boodschap bestemd is. Het adres moet bijgevolg volledig zijn en minstens uit drie onmisbare lijnen bestaan:
  • de naam van de bestemmelinng
  • de straatnaam, gevolgd door het huisnummer en waar nodig het busnummer (voorafgegaan door het woordje ‘bus’)
  • de postcode en de plaatsnaam

De manier waarop je het adres op de omslag aanbrengt is eveneens belangrijk. Schrijf leesbaar en met voldoende contrast. Zorg voor voldoende afstand tussen de regels en lijn het adres links uit. Als je een vensteromslag gebruikt, let er dan op dat het adres steeds leesbaar is in het venster.

Laat een ruimte van drie centimeter vrij van de onderkant voor het drukken van de interne streepjescode, die toelaat de juiste bestemming te kiezen voor de zending. Gebruik ook geen ISO-code voor de postcode (B, BE, NL, FR,…). Deze kan de sortering in de war sturen.

Stuur je een zending naar het buitenland, schrijf dan de naam van het land van bestemming in hoofdletters onder de lijn met de postcode en de plaats van bestemming.

AAN HET EIND VAN DE WEG VAN DE BRIEF… JOUW BRIEVENBUS


Rond de afmetingen en plaatsing van je brievenbus zijn er een aantal wettelijke bepalingen. We sommen ze graag nog even voor je op:
  • De brievenbus staat aan de rand van de openbare weg. In gebouwen met minstens vier wooneenheden, moeten de brievenbussen op de toegangsdeur worden geplaatst of op het gelijkvloers in een goed verlichte en makkelijk toegankelijke ruimte.
  • De toegang tot de brievenbus is permanent vrij en zonder gevaar.
  • De opening van de brievenbus is minstens 23 centimeter breed en 3 centimeter hoog.
  • De brievenbus moet voldoende groot zijn om een grote omslag (C4-formaat) te kunnen bevatten.
  • De nummering van de brievenbus is zichtbaar en leesbaar vanaf de straat.
  • Als verschillende busnummers werden toegewezen aan een huisnummer, moeten de busnummers zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of in de onmiddellijke nabijheid van de respectievelijke brievenbussen. De nummering is logisch en bij voorkeur opgebouwd uit cijfers.
  • Nuttig, maar niet verplicht: breng de naam van alle bewoners aan op de brievenbus.


(laatst gewijzigd:10-4-2017)
Nieuws /