VISIT JABBEKE - KASTEEL DE BLAUWE TORRE



KASTEEL DE BLAUWE TORRE


Dit kasteel is zeker jonger dan het Provenhof. Nochtans blijven we in het ongewisse over het ontstaan van dit goed. In 1478 komt het reeds voor in de ommelopers. Het wordt ook vaak bij Sint-Andries geplaatst omdat het op de dorpsgrens ligt. Van bij het eerste verschijnen in de geschriften wordt het omschreven als ''t Goed ten Blauwen Torre' omdat het met blauwe schalies was bedekt. Ook in Sijsele stond een gelijkgenaamd kasteel, ook met blauwe schalies, en is in verband te brengen met het kasteel te Varsenare. In de vroege periode was het er zelf van afhankelijk. In 1555 koopt een schepen van het Brugse Vrije het kasteel (ridder Vandendriessche) en uiteindelijk komt het in het bezit van de familie van Meetkerke (ook bezitters van het Oosthof, de Grote Thems,…). Adolf van Meetkerke is hier wel de belangrijkste telg als diplomaat en rechtsgeleerde, ambassadeur van Willem van Oranje in Londen, voorzitter van de Grote Raad van Mechelen. Na de nederlaag van Willem van Oranje wordt Adolf verbannen naar Engeland. Zijn bezittingen waren reeds overgegaan op zijn dochter. In 1770 wordt Pieter-Jacob de l'Espée eigenaar. Zijn dochter huwt met Pieter-Cornelis van Caloen. Een dochter van Caloen zal later trouwen met een afstammeling van de familie de Man (Eduard), die op deze manier in 1824 in het bezit kwam.

Alfred de Man liet het kasteel vanaf 1873 volledig renoveren, met een ijskelder die later de grot werd. In 1922 komt het in het bezit van de kinderen de Man, die het in 1936 verkochtten aan de Witte Paters van kardinaal Lavigerie. De Witte Paters bouwden er een noviciaat bij en een kapel in Moorse stijl. Op heden is het een rusthuis voor de Witte Paters en de Zusters van Afrika. Aan de zuidzijde bevindt zich een eigen begraafplaats, die nog steeds gebruikt wordt.

Op het einde van de 20ste eeuw werd ten noorden van het kasteel een rust- en verzorgingstehuis (Avondrust) gebouwd door de Zusters van de Heilige Kindsheid van Ardooie.