OP STAP MET DE KIDS IN DE KASTEELBOSSEN
Ten zuidwesten van Brugge, op het grondgebied van Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke liggen de Kasteelbossen. Deze grote boscluster is de grootste groene long in deze stedelijke omgeving. Ze bestaat uit Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en de bossen rond het kasteel van Loppem, de abdij Zevenkerken en op het grondgebied van Jabbeke. Het is een aangename plek om te ontspannen. Op deze kaart vind je een overzicht van alles wat de Kasteelbossen bijzonder maakt.

De gemeente Jabbeke, stad Brugge, de gemeent Zedelgem, provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Westtoer, het Agentschap Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Houtland en de Bosgroep Houtland willen samen van de Kasteelbossen een mooi en aantrekkelijk geheel maken dat bezoekers en inwoners uitnodigt om het te ontdekken.

KIDSPROOF

Voor een korte wandeling kan je in Kasteelbos Beisbroek het planetenpad ontdekken. Vrolijke kabouters houden de planeten van ons zonnestelsel op schaalgrootte vast. De zon (of toch een stukje ervan) vind je vóór het Kasteel van Beisbroek, dat als natuureducatiecentrum werd ingericht. Heb je altijd al eens de Grote Beer, de Kleine Beer en al het sterrenspektakel dat daartussen ligt van nabij willen bestuderen? Dan zit je hier goed!

Echt spannend is het pas in het authentieke doolhof aan het Kasteel van Loppem. Het dateert al vanuit de 19de eeuw. Door zijn ligging in het romantische kasteelpark van Loppem is dit de ideale locatie voor een actieve familie-uitstap in een groene omgeving. Het doolhof kan worden bezocht in combinatie met het kasteel van Loppem.

Het authentieke boerderijleven kan je met het hele gezin ontdekken op de kijkboerderij De Pierlapont, alweer een historische parel. De eerste geschriften over groot herenhof Pierlapont dateren uit 1435.

Bestel hier de gratis wandelkaart met 3 kindvriendelijke ommetjes en toegang tot het doolhof en het kasteel van Loppem.

KASTELEN EN ERFGOED

In de Kasteelbossen kan je van het ene mooie kasteel naar het andere wandelen. Hieronder alvast een greep uit de belangrijkste bezienswaardigheden.

Het kasteel van Tillegem is één van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland, tevens één van de oudste kastelen van Vlaanderen. Tot voor de Franse Revolutie was het de hoofdzetel van de heerlijkheid Tillegem. In dit dicht beboste en moerassige gebied stond een houten toren, omgeven door diepe aarden wallen. In de 14de eeuw werd dit primitieve bouwwerk vervangen door een waterburcht. Zijn huidige uitzicht kreeg het kasteel in de tweede helft van de 19de eeuw.

Kastelenfietsroute doorkruist de Kasteelbossen met zijn 47 km. Deze bewegwijzerde fietstocht ligt in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout. De tientallen kastelen en landgoederen nemen een centrale plaats in op deze tocht. Het vertrekpunt is kasteelbos Tillegem.

De Groene Gordel Bruggefietsroute is een lus van 53 km rond het historische ei van Brugge die je in twee richtingen kunt fietsen dankzij bewegwijzering met kleine bordjes. De route verbindt verrassend aantrekkelijke groengebieden rond de stad. Je kan de route starten vanuit diverse locaties.

De Vloethemveldzate is een oude spoorwegzate en de kortste in de reek van provinciale groene assen. Met zijn 5,5 km verbindt deze oude militaire spoorweg Vloethemveld met het bosgebied Merkemveld-Doeveren. Ideaal voor een kort fietstochtje!

Sportieve fietsers kunnen ook hun hart ophalen aan de mountainbikeroute De Bossenroute. Die loopt over het grondgebied Zedelgem, Jabbeke en Brugge. Je doorkruist heel wat bos, waaronder Merkemveld, Vloethemveld en de Kasteelbossen Beisbroek en Tudor!

Stippel zelf je route uit op het fietsnetwerk en maak je fietstocht zo kort of zo lang naar wens! Je fietst gemakkelijk van het ene knooppunt naar het andere. Bestel de fietsnetwerkkaart of stippel je route online uit.

De Drie Kastelenwandelroute (12 km) loopt dwars door de Kasteelbossen. Via wandelpaden en kasteeldreven wandel je door uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstam- boomgaarden en ontdek je drie kastelen: Kasteel Tillegem, Tudor en Beisbroek.

Langs het Sint-Maartenspad, een wandelroute nabij kijkboerderij De Pierlapont, vind je een natuurspeelplaats, waar kinderen zich kunnen uitleven bij een natuurlijke poel. De route (11 km) neemt je mee door het centrum van Loppem, langs het park en de toeristische troeven.

Het bewegwijzerde loopparcours in Kasteelbos Tillegem is een lusvorm van 3,5 km lang. De ondergrond bestaat afwisselend uit onverharde bosgrond, kasseidreven, steenslag- en asfaltpaden. Start een de parking Wittemolenstraat. Je kan het combineren met een fit-o-meter!

UNIEKE NATUUR BINNEN HANDBEREIK

In Snellegem bij Jabbeke kan je ook een bezoek brengen aan de 'Velodroom', een privécollectie fietsen en bijhorende objecten. Enkel toegankelijk op afspraak!(laatst gewijzigd:13-6-2016)
Nieuws /