KORTE KETEN ALS DUURZAAM AFZETSYSTEEM
De korte keten is een duurzaam afzetsysteem waarbij een rechtstreekse relatie bestaat tussen de producent en de consument. In de korte keten verkoopt de producent rechtstreeks aan de consument. De weg tot in je bord is vaak lang voor voedsel, zelfs bij productie in eigen regio. Want de voedselketen telt soms veel tussenschakels: verwerker, distributeur, winkel, enzovoort. Bij een rechtstreekse relatie tussen producent en consument spreken we van een korte keten.

VOORDELEN

Door plaatselijk geteelde producten te kopen, draag je bij tot de lokale identiteit van je streek, doe je minder voedselkilometers en verklein je je ecologische voetafdruk. Voor de consument is er een betere prijszetting: de betaalt geen tussenschakels en krijgt een eerlijk product voor een eerlijke prijs.Bij een lange keten moet iedere tussenschakel ook zijn of haar boterham verdienen. Zo kan de eindprijs vele keren hoger worden dan de productiekost. De porducent bepaalt bij een verkorte keten dan weer zelf de prijs. Bij een lange keten is de boer vaak prijsnemer in plaats van prijszetter: hij levert producten tegen een verkoopprijs die de schakels na hem opleggen.

CONTACT MET DE LANDBOUW

Jij ontdekt opnieuw hoe je voedsel geproduceerd wordt. Je voedsel krijgt een verhaal dat je kunt delen met anderen. De landbouwer ziet weer het gezicht van de consument. Hoe korter de keten, hoe dichter je weer bij de boer komt te staan. Leuk voor jezelf, je kinderen, je omgeving, de boer om de hoek.

Heel wat producenten, verwerkers en winkels proberen in te spelen op de visie. Gebruik de kaart en ontdek de wondere wereld van de korte keten! Deze kaart bundelt heel wat databanken. Bij ‘info’ vind je telkens de individuele website of brochure.

WEBSITE KORTE KETENKAART

(null)(laatst gewijzigd:2-6-2016)
Nieuws /