LUISTER NAAR RAY EN DOE JE GORDEL OM
Vlaanderen lanceert een nieuwe campagne over het dragen van een gordel. Met de slogan 'Gordel om of er zwaait wat' roept Ray iedereen op om de gordel te dragen. Hoewel dit wettelijk verplicht is, doet nog steeds niet iedereen zijn gordel om.

Ditmaal roept Ray iedereen op de gordel om te doen. Volgens de meest recente cijfers draagt voorin bijna 92% de gordel, maar eigenlijk moet dit 100% zijn. Achteraan in de wagen doet zelfs 1 op de vier geen gordel om. Nochtans kunnen in België jaarlijks een honderdtal levens worden gered als alle inzittenden van een wagen hun gordel zouden omdoen.

De gordel vermindert het risico op overlijden of letsels met 50%. Toch gaan nog heel wat bestuurders en passagiers heel nonchalant om met de verplichting om - zowel voorin, als achterin de wagen - de gordel te dragen. Zo blijkt dat bij dodelijke ongevallen op snelwegen 1 op de 2 bestuurders en 7 op de 10 passagiers achterin geen gordel dragen op het moment van het ongeval. Maar ook bij korte afstanden en aan lagere snelheden bewijst de gordel zijn nut en voorkomt hij zware letsels. Het consequent dragen van de gordel is dan ook een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om het aantal zwaargewonden en doden bij verkeersongevallen op onze Vlaamse wegen te verminderen.(laatst gewijzigd:23-2-2016)
Nieuws /