MANOIR STUIVENBERG RUIMT PLAATS VOOR SENIORENPROJECT



In aanwezigheid van burgemeester Daniël Vanhessche en schepenen werd in het gemeentehuis van Jabbeke de Residentie Stuyvenberg voorgesteld. Bedoeld voor nog actieve en zelfredzame 65-plussers is het een bouwproject van 92 assistentieflats op de voormalige site van Manoir Stuivenberg.

Manoir Stuivenberg werd opgetrokken in de schaduw van het luisterrijke Brugge en het ontluikende Jabbeke. Manoir staat voor ‘kasteeltje’ of ‘riddergoed’, terwijl de naam Stuivenberg verwijst voor ‘een hoogte waar het zand stuift’, ‘Santstuve’ (1888). Vroeger lag er immers een geweven duinengordel aan de zuidzijde van ‘de Hooghe Dycken’. Deze dijkrand die toen werd aangelegd grosso modo gelijk met de huidige Gistelsteenweg.

Deze drukke verbindingsweg tussen Brugge en Gistel loopt door tot aan Nieuwpoort. De steenweg Brugge-Gistel-Nieuwpoort werd in 1755 door de Oostenrijkers aangelegd. Daarbij werd voor een belangrijk deel het tracé van de wegen gevolgd die sinds de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbonden.

Al in 1300 wordt melding gemaakt van 'de wech die te ghistele ward loopt'. Op de kaart die Pieter Pourbus in 1561-1571 maakte van het Brugse Vrije is het tracé goed herkenbaar. Op de Ferrariskaart (1771-1778) is de 'Chaussée de Nieuport' goed zichtbaar. De huidige Gistelsteenweg loopt echter parallel ten zuiden van de Oostenrijkse Steenweg en vermijdt de dorpskommen; ze volgt daarbij het tracé van de dijkrand (zgn. 'de Hooghe Dijcken').

Manoir Stuivenberg stond voor een polyvalentie van een hele familie. Van chef-koks Johan en Eddy, ‘zaalmeester-boekhouder’ Filip tot vader Scherrens die assisteerde bij de financiële administratie en moeder Scherrens die voor kleur, geur en warme sfeer zorgde met onder meer stillevens van plukverse bloemen. Meer dan dertig jaar runde de familie in het het 70 hectare grote bosdomein Beisbroek het hotel, het sterrenrestaurant en de salons. Manoir Stuivenberg maakte tevens deel uit van ‘Les Etapes de Bon goût’

De gezellige grandeur in de vorm van een luxueuze van elkaar gescheiden ‘vierhoek’, een gastronomisch restaurant met klassieke Vlaams-Franse insteek, een banketzaal, een traiteurszaak en het hotel, waar negen kamers in warme Engelse stijl de overstap van een avondje uit naar een nieuwe morgen als een droom lieten verlopen en de aan de ingang prijkende calligrafie van Elmo van Slingertand (‘Het sieraad van een huis zijn de vrienden die er verkeren’), maken binnenkort plaats voor een seniorenproject van Senior Homes bvba die de uitbouw van meer dan negentig hypermoderne assistentieflats omvat.




Nieuws /