TECHNIEKACADEMIE GESTART OP 9 SEPTEMBER
Op woensdag 9 september werd gestart met de eerste les uit een reeks van twaalf. De deelnemersgroep voor de Techniekacademie werd wegens het grote aantal geïnteresseerden in extremis nog uitgebreid naar 30 deelnemers.Gemeente Jabbeke start met een initiatief dat reeds in verschillende gemeenten/steden een groot succes kent en kinderen van 10 tot 12 jaar op een unieke wijze bij techniek en technologie betrekt. Dit is een nieuw initiatief in samenspraak met de jeugddienst Jabbeke en de hogeschool VIVES.

Iedereen weet dat de Vlaamse arbeidsmarkt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen kampt. Zelfs in crisistijden raken de vacatures niet ingevuld! Dit is een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen.

De regering heeft via het STEM-actieplan (science, technology, engineering en math) al een eerste stap gezet om hier iets aan te doen. Maar ook plaatselijk kan er worden ingespeeld op de trend om techniek bij de jeugd populair te maken.

De volledige reeks bestaat uit 12 workshops tussen 9 september en 9 december 2015 op woensdagnamiddag van 13u30 tot 15u30. Vanaf dan gaan we met een groep van 20 kinderen aan de slag rond technische topics. In 12 sessies van 2 uur brengen we jongeren op een creatieve manier in contact met chemie, hout, metaal, elektriciteit, kunststof/elektronica en informatica.

Deze workshops gaan door in de cultuurlokalen van het Vrijetijdscentrum. Er is begeleiding voorzien door professionele techniekmentoren, alsook is er een actief bedrijfsbezoek voorzien. Op het einde worden alle ouders uitgenodigd op de diploma-uitreiking.

Meld je nu reeds aan want het aantal plaatsen is beperkt tot 20 deelnemers. Interesse laten blijken kan via www.techniekacademie-jabbeke.be > inschrijven. De echte inschrijving kan vanaf 2 september. De deelnameprijs van deze workshops bedraagt € 70, materiaal en verzekering inbegrepen. Er is een fiscaal attest mogelijk zodat tot 45% gerecupereerd kan worden. Op dinsdag 1 september of woensdag 2 september krijgen alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar via school nog een flyer mee ter informatie.

Zit je dus in het vijfde of zesde leerjaar in Jabbeke? Ben je graag creatief bezig? Wil je mensen helpen en de wereld verbeteren? Kriebelt het om zelf van alles te maken, maar ontbreekt het je aan basiskennis? Dan is de Techniekacademie van Jabbeke ideaal voor jou! In een gezellige sfeer en in een echt technologielabo, zal je heel wat opsteken. Je maakt kennis met gereedschap en materialen, je leert dat techniek vele gezichten heeft en je zal een aantal technische systemen maken.

Het concept van de Techniekacademie werd reeds succesvol uitgevoerd in 54 gemeenten/steden van West-Vlaanderen. Ondertussen zijn ze gegroeid tot 61 gemeenten/steden in West-Vlaanderen, waaronder nu voor de 1e keer in onze gemeente. Voor meer informatie en foto’s kan u terecht op de website van het pilootproject www.techniekacademie.be of op de nationale website www.stem-academie.be en nu ook ondertussen op onze eigen website in www.techniekacademie-jabbeke.be.(laatst gewijzigd:31-8-2015)
Nieuws /