DERTIGDUIZENDSTE LAST POST TER HERDENKING VAN WOI



Voor de editie 2015 van Gone West organiseert de provincie samen met de Last Post Association en Wim Opbrouck het sterk participatief project 'Ode aan de Ode'.

Op 9 juli 2015 wordt immers de dertigduizendste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. Er wordt gestreefd naar de medewerking van de brandweerlieden over heel de wereld en van Belgiƫ.

De gouverneur lichtte samen met Vivi Lombaerts, coƶrdinator Gone West en Pieter Verdonck, Wim Opbrouck, Mark De Geest en Jan Ouvry van de VRT het project toe en deed een warme oproep voor de medewerking naar alle brandweerlui van onze provincie en ons land.

De Provincie en de Last Post Association stelden voor deze herdenking acteur Wim Opbrouck als intendant aan. Hij kwam met het idee om bij de dertigduizendste Last Post een 'Ode aan de Ode' te brengen. Het is namelijk een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en aldus ook het brandweeruniform dragen. Een ode aan de klaroeners die al dertigduizend keer hun ode hebben gebracht aan de gesneuvelden, en een ode aan de wereldwijde solidariteit onder brandweerlieden.

Om het evenement meer impact te geven, roepen de Provincie, de Last Post Association en Wim Opbrouck daarbij brandweerkorpsen op om op donderdag 9 juli 2015 om 20 uur 's avonds (GMT +2) brandweerkazernes overal ter wereld open te stellen en een gezamenlijk programma aan te bieden met onder andere een moment van stilte en een voorgelezen tekst van intendant Wim Opbrouck ter ere van de Last Post.

Om te slagen in hun opzet doen de Provincie en de Last Post Association onder andere beroep op Belgische brandweerkorpsen. De Belgische korpsen kunnen hun internationale vertakkingen aanspreken. Ze werden hiervoor reeds schriftelijk aangeschreven.

De dertigduizendste Last Post kadert in GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen.

De Last Post

De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert de Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). In deze context is de Last Post het definitieve vaarwel aan de gesneuvelden.

De Last Post Association stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen deze vrijwilligers elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. Maar meer dan dat wil de Last Post Association bijdragen tot alles wat de betekenis van de hulde kan versterken en eerbied wekken voor alles wat de Menenpoort vertegenwoordigt: het offer en het lijden, maar ook de solidariteit, het plichtsbewustzijn en de heldhaftigheid van de soldaten die aan de strijd deelnamen. De Menenpoort, of The Menin Gate Memorial to the Missing, verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden uit de voormalige Commonwealth, wiens lichamen nooit teruggevonden zijn.



Nieuws /