GEMEENTE VOORZIET ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN EN ZUINIGE LED-KERSTVERLICHTING



Het is iedereen ondertussen gekend dat er deze winterperiode een mogelijkheid bestaat dat er een stroomschaarste is en dat het afschakelplan operationeel wordt. Ook de hogere overheid verzoekt iedereen en ook de gemeentebesturen om zeker in de vooravond uiterst spaarzaam te werk te gaan met betrekking tot het elektriciteitsverbruik.

Een stroomtekort deze winter, hoe kan dat?

Op het elektriciteitsnetwerk moet er altijd een evenwicht zijn tussen wat er wordt opgewekt en wat we verbruiken. Valt dat evenwicht weg, dan dreigt het volledige elektriciteitsnetwerk uit te vallen (black-out). En dat moeten we absoluut vermijden. Daarom houdt transportnetbeheerder Elia de balans tussen vraag en aanbod goed in de gaten.

In 2014 viel een flink deel van het Belgische productiepark voor elektriciteit weg. Daarom bestaat er een verhoogde kans op schaarste, zeker bij een strenge winter, wanneer we allemaal veel meer elektriciteit verbruiken. Op korte termijn grote productiecapaciteit bijbouwen is onmogelijk. En ook op de import van elektriciteit uit het buitenland staat een limiet. Wat we wel kunnen doen bij elektriciteitsschaarste is ons verbruik verminderen. Lukt ook dat niet, dan is het ‘afschakelplan’ een allerlaatste noodmiddel om erger te voorkomen.

Kerstverlichting enkel met LED

Het gemeentebestuur heeft sinds enkele jaren een vaste traditie om met een 20-tal kerstbomen een kerstsfeeraccent te brengen in de gemeente. De plaatsing gebeurt ter hoogte van de ronde punten, pleinen en centra.

Daarnaast worden nog enkele verlichtingsaccenten gelegd, waarbij enkel LED-lampen toegepast worden:

  • in de lindenbomen in het centrum van Jabbeke
  • gordijnen in de leilinden aan de kerk van Stalhille en Zerkegem
  • het ophangen van 1 kerstster in de centra
  • een zwaan op een vlot aan het VCJ
  • de versiering van de vrijheidsboom in het centrum van Varsenare

Het volledige geïnstalleerd vermogen bedraagt 6,8 kW wat zeer beperkt is in vergelijking met wat er in de steden toegepast wordt. Daarbij zullen ook de branduren in tijd ingekort worden zodat er een verbruik geraamd wordt van maximaal 3600 kWh wat verantwoord is.

Kerklichten worden gedoofd

Uit intern onderzoek blijkt echter dat het doven van de klemtoonverlichting bij de kerken tot eind maart volgend jaar, een verbruik van 14.160 kwh kan besparen. Door de gemeente werd dan ook beslist om deze bijkomende verbruiksbeperking op te leggen. Elke vorm van besparing draagt bij tot het voorkomen van een effectieve schaarste en de toepassing van het afschakelplan.

Energiebesparing is een zaak van iedereen

Ook u kan bijdragen tot het beperken van de globale elektriciteitsvraag. Het Vlaams Energie-Agentschap (VEA) verzamelde tientallen tips om energie te besparen op www.energiesparen.be.

We geven er graag enkele mee:

  • Gebruik uw elektrische toestellen zoals wasmachine, droogkast, strijkijzer zoveel mogelijk buiten de piekuren dus voor 17 u. of na 20 u.
  • Doof buitenverlichting en verlichting in plaatsen waar zich niemand bevindt.
  • Gebruik de microgolfoven in plaats van de klassieke oven.
  • Vermijd sluipverbruik. Schakel alle apparaten bv. Computer, televisie, decoder, dvd-speler, hifiketen, oplader van gsm volledig uit als u ze niet gebruikt. Zet ze dus niet in stand-by.
  • Verwarmt u elektrisch? Verlaag de temperatuur zowel overdag als ’s nachts.



Nieuws /