VLOETHEMVELDSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.Na de Tweede Wereldoorlog nog de Jabbekeweg, maar in de jaren '70 van vorige eeuw herdoopt tot Vloethemveldstraat: de weg die naar het Vloethemveld loopt. In 1628 was dit de 'Elemschestraete' of 'Hillemschestraete'. In 1512 wordt ook een vermelding teruggevonden van 'Hillegemschen Wech'.

HET HILDEGHEMHOF

Dit was de belangrijkste hoeve in de westelijke helft van Snellegem. Hildegem was in 1281 één van de tien hofsteden van het Sint-Janshospitaal te Brugge. Vanuit deze omstandigheid zal graaf Gwijde van Dampierre in 1296 het grootste gedeelte van het ruige Vloethemveld aan het Sint-Janshospitaal geschonken hebben: het hospitaal zelf bezat de mankracht om hier aan ontginningswerk te doen.

In 1297 verschijnt in de rekeningen van de stad Brugge 'Sybille, filia ade de Hyldenghem'. Zij verkreeg het poortersrecht van de stad. In 1339 komen dan twee bontwerkers in de rekeningen voor: Pieter en Jan van Hilleghem. De eerste had een 'herevaert ter Beerst' en de tweede een 'herevaert te Henegau' en werden hiervoor door de stad betaald.

In het register van de Blankenbergse Watering van 1478 ligt de hoeve reeds langs de 'Hilleghem strate'. De naam van de bewoners en/of de hoeve is zodanig ingeburgerd dat de straat reeds de naam hiervan droeg. In 1478 stond er trouwens een grote stenen poort aan de ingang van het domein.

(laatst gewijzigd:5-8-2011)