JOORISSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.Straat te Varsenare gelegen tussen de Oude Dorpsweg en de Gistelsteenweg. Oorspronkelijk was dit vanaf 1866 de verbindingsweg met het kasteel 'De Zandberg' van Emiel Jooris. Toen werd dit nog Kastanjedreef genoemd, omdat voornoemde ze omzoomd had met kastanjebomen. Emiel Jooris was arrondissementscommissaris en vanaf 1904 ook één termijn burgemeester van Varsenare.

In de middeleeuwen werd de straat 'Hospitaaldreef' genoemd omdat er in 1295 een hospitaal of gasthuis werd gebouwd. In de loop der eeuwen kwam het hospitaal in verval, de gebouwen werden in 1850 gesloopt. Als Emiel Jooris in 1866 het goed 'de Cleene Thems' langs de Zeeweg koopt, laat hij er een nieuw kasteel bouwen, 'De Zandberg'.

De verkaveling van de gronden in de Zeeweg en de Gistelsteenweg in 1937 deden de kastanjebomendreef verdwijnen; de bomen werden na de Tweede Wereldoorlog gerooid. Jooris liet tevens in 1898 op de grondvesten van het oude hospitaal een nieuw weeshuis bouwen, dat werd opengehouden door de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand uit Kortrijk en vanaf 1901 door de Zusters van Maria uit Pittem. In 1911 werd het weeshuis stopgezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het onderdak aan Duitse legereenheden om in 1920 afgebroken te worden.

(laatst gewijzigd:4-8-2011)