HELLEGATSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.De Hellegatstraat is een landelijke weg in het noordelijke deel van Zerkegem, die voor een groot stuk samenloopt met de noordelijke en noordwestelijke grens van de gemeente. De straat gaat terug op een dreef naar een hoeve met achterliggende weilanden.

De historische naam van de straat is de Malliestraat - pas in de 20ste eeuw koos men voor de huidige straatnaam. De straat gaat vanaf de Ettelgemstraat noordelijk over de E40 heen om daar met een bocht dood te lopen op de A10. Op nummer 3 wordt de grote polderhoeve ''t Hellegathof' teruggevonden.

De oude Hellegatstraat was toen de huidige Noordstraat. Een onbegrijpelijke wissel. De naam kan verklaard worden met een verwijzing naar de Brugse familie Van der Helle die langs de oude Hellegatstraat in de 15de en 16de eeuw veel eigendommen had. Een 'gat' was ooit de benaming voor ver afgelegen aardewegen.

DE HELLEGATHOEVE

In 1478 stond hier een hoeve die eigendom was van de Rijke Klaren uit Brugge. In 1732 werd de hoeve verkocht aan Gillis Deketelaere. In 1835 registreren we een gedeeltelijke afbraak voor uitbreiding van de gebouwen. In 1852 staat een nieuwe schuur haaks op het boerenhuis op het erf. In 1975 volgen nieuwe aanpassingen. Begin de 21ste eeuw werd de hoeve omgevormd tot een hertenkwekerij.

(laatst gewijzigd:4-8-2011)