DUIKERSTRAAT




Deze doodlopende straat vanaf de Stationsstraat - gelegen tussen de spoorweg en het kanaal Brugge-Oostende is genoemd naar de 'syphon' of grondpomp 'Oost Duycker' die ter hoogte van deze straat onder het kanaal Brugge-Oostende doorliep.

Op de kaarten van het kadaster 'Straet naar den Steenoven' genoemd, naar de uitbating bij het vroegere kasteel 'La Tourelle' op nummers 4-6. Het kasteeltje werd midden 19de eeuw gebouwd door D'Hondt, de uitbater van een steenbakkerij. Ten zuiden van de villa lagen drie langwerpige kleiputten in functie van de steenbakkerij. In het begin van de 20ste eeuw werd een torentje bij de villa gebouwd. Het kasteeltje werd net voor de Tweede Wereldoorlog gesloopt en met het afbraakmateriaal werd in 1946-1947 de villa 'Wildernis' en een bijhorende conciërgewoning gebouwd.

In de tuin van deze villa ligt tevens een grote betonnen bunker en drie betonnen blokken uit de Tweede Wereldoorlog. De monumentale bunker bestaat intern uit verschillende kamers en werd in 1942 door de Gentse firma Cornelis opgetrokken voor het Duitse leger als radarpost.

Langs het verdwenen rangeerspoor werd een lange muur gebouwd, waarachter men de dieselmotor zou plaatsen. Tenslotte werden mitrailleursnesten gebouwd, met een klein trapje te bereiken. De bunker werd niet volledig voltooid omdat hij door de onderwaterzetting van Jabbeke in 1944 volledig onder water kwam te liggen.

DORPSWONING

Duikerstraat nr. 2. Haaks op de weg ingeplante dorpswoning in omhaagde tuin met fruitbomen, aansluitend bij de cluster woningen bij het voormalige station van Jabbeke (cf. Stationsstraat nr. 77). Gebouwd in 1874. Gecementeerde bakstenen woning van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters.

BETONNEN BUNKERS

Duikerstraat z.nr. Grote betonnen bunker en drie betonnen blokken uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in de tuin bij villa "Wildernis" (nrs. 4-6), tussen het kanaal Brugge-Oostende en de spoorweg. De monumentale bunker bestaat intern uit verschillende kamers en werd in 1942 door de Gentse firma Cornelis opgetrokken voor het Duitse leger als radarpost; de drie betonnen blokken zouden antennes dragen. Langs het verdwenen rangeerspoor werd een lange muur gebouwd, waarachter men een dieselmotor zou plaatsen. Tenslotte werden mitrailleursnesten gebouwd, met een klein trapje te bereiken. De bunker werd niet volledig voltooid omdat hij door de onderwaterzetting van Jabbeke in 1944 volledig onder water kwam te liggen.