DE BAETSDREEF

De de Baetsdreef is een smalle, kronkelende straat die vanaf de Woudweg naar Zedelgem door de bossen van het Vloethemveld naar Zedelgem loopt. De dreef en een groot deel van de bebouwing zijn opgenomen binnen het beschermde landschap 'Vloethemveld'.

Ten oosten van de weg vallen een reeks opvallende verhogingen op in het vlakke weidelandschap, wellicht te verklaren binnen de ontginningsgeschiedenis van het ooit moerassige Vloethemveld. De hoeve op nummer 9 is op een dergelijke ophoping gebouwd. Het betreft 'Vanhaeckes postje', een hoeve-uitbating die reeds op die plaats in 1674 aanwezig is en in 1785 eigendom wordt van den dis van Snellegem. Anno 2006 is het een kleine hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een onverhard en sterk opgehoogd erf.

Andere kleine hoeves langs deze straat zijn nummer 6 en nummer 10 (het zogenaamde 'Schapenhof').

VANHAECKES POSTJE

Dit was in 1647 een hoevetje in eigendom van de Snellegemse dis. Het is in de loop der eeuwen nooit ingrijpend van uitzicht veranderd, al zijn er wel degelijk herstellingen uitgevoerd. Momenteel is het nog steeds eigendom van OCMW Jabbeke. Het gebouw ligt aan de zijkant van de 'meulenwal' (er werd echter nooit een aanduiding van een molen in de omgeving gevonden). De Bende van Bakelandt kwam zelf tot hier stelen, al viel er weinig te rapen.

De familie Vanhaecke was de laatste boerende familie. De reeds overleden zonen waren in de grote omtrek gekend om hun enorme kracht en simpelheid. Tegenover deze hoeve ligt het Schapenhof, een huis dat voortkwam uit de 'Grote Vloethemhoeve' in de jaren 1870, waarop een knecht kon wonen. Aan de westzijde van dit huis ligt de 'Bakelandtdreve', een naam die herinnert aan de strooptochten.

(laatst gewijzigd:3-8-2011)