CONSTANT PERMEKELAAN

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.De Constant Permekelaan is de rechte verbindingsweg tussen de rotonde op de Gistelsteenweg en de Dorpsstraat. Het is tevens een doorgangsweg die het verkeer van de Gistelsteenweg via de Stationsstraat naar de oprit van de E40 leidt.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd de laan 'Brugse Steenweg' genoemd, na de bevrijding in 1944 omgedoopt naar 'Churchilllaan'. In 1952 - naar aanleiding van het overlijden van Constant Permeke - werd de laan naar deze kunstenaar genoemd.

Er zijn hoofdzakelijk woningen uit de 20ste eeuw te vinden, deels rij-, deels vrijstaande woningen. Een aantal begin 20ste-eeuwse dorpswoningen - meestal verbouwd - springen in het oog door bewaarde detaillering zoals het schrijnwerk (nummer 34 - 1912), jaaranker 1910 (nummer 48), resten van publicitaire schilderingen op zijgevels (nummers 46 en 85) en typisch materiaalgebruik (nummer 14 - 1913).

De nummers 1-3 zijn een samenstel van twee half vrijstaande woningen, in 1935 gebouwd voor de Jabbeekse hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke. Art-decogetinte baksteenarchitectuur met gecombineerd gebruik van rode en gele baksteen, rechte latei boven de muuropeningen in granito en mooi uitgewerkt schrijnwerk van de dubbele deur (nummer 1).

Ook nummer 5 - een half vrijstaand interbellumvillaatje met beboomde tuin werd in 1926 gebouwd voor hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke. Pittoreske vormgeving met gecementeerde geveltoppen boven de bakstenen parementen, bow-windows en erkers, afwisselend geplaatste muuropeningen.(laatst gewijzigd:3-8-2011)