CAVERSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.De Caverstraat is een rechte straat die de verbindingsdreef vormt tussen de kerk en het historisch kasteeldomein van Jabbeke, het huidige Flaminckapark. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de straat daarom 'Kasteeldreef' genoemd. De historische straatnaam is de 'Colvestraat', wat zowel vermeld wordt op archiefmateriaal uit de 17de als de 18de eeuw.

Het noordelijke deel van de straat is nog steeds afgezoomd met eiken en loopt door een residentiële villawijk. Tegen de dorpskern aan bestaat de bebouwing uit eind 20ste-eeuwse gebouwen en een sociale woonwijk.

Op nummer 8, het gerenoveerde parochiaal centrum 'Ter Dreve' (vroeger 'Ons Huis') heeft in de geveltop van het centrale gebouw (1931) een nis met het beeld van de Heilige Jozef met kind. Enkele oudere dorpswoningen zijn het nummer 7 - twee samengevoegde kleine woningen uit het derde kwart van de 19de eeuw - en het nummer 11 - een woning met twee bouwlagen uit 1903 met gewijzigde neoclassicistische lijstgevel.

Het nummer 6 is de voormalige onderpastorie van de parochie Sint-Blasius. Omstreeks 1850 werd een schenking gebruikt voor het kopen en inrichten van een onderpastorie; in 1869 worden versterkingswerken geregistreerd door het kadaster, in de 20ste eeuw herstellingswerken. Anno 2005-2006 werd dit door het OCMW als doorgangshuis gebruikt.

(laatst gewijzigd:3-8-2011)