BEKEGEMSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.

De Bekegemstraat verbindt de dorpen Zerkegem en Bekegem sinds eeuwen. De naam van de straat bleef grosso modo dezelfde sinds de 19de eeuw. De bebouwing bestaat vooral uit doorsnee woningen, aansluitend bij beide dorpskernen.

Tegen de dorpskern van Zerkegem vinden we enkele traditionele dorpswoningen uit de 19de of de eerste helft van de 20ste eeuw (nummer 3 en nummer 10).

WEGKAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN TROOSTERS NOOD

Bekegemstraat nr. 42. Wegkapel "KAPELLE OLV VAN TROOSTERS NOOD", gebouwd in 1929 tegenover de nieuwe rij woningen aan de overkant van de straat. Gebouwd in opdracht van Alexander Vergaerde, die er een stukje grond voor afstond; metselaar-aannemer August Vergaerde voerde de werken uit.

Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat); voorpuntgevel kreeg een nieuw bakstenen parement. Neogotische elementen zijn de spitsboogvensters en -deur. Interieurelementen: cementtegelvloer, houten plafond, gestucte wanden, gipsen Mariabeeld opgesteld op een altaartje achter smeedijzeren hek.

TWEE IDENTIEKE LAGE DORPSWONINGEN

Bekegemstraat nrs. 22, 24. Twee identieke lage dorpswoningen in omhaagde tuin die respectievelijk ca. 1891 en 1893 worden gebouwd voor veldwachter Karel Carbonez-De Leye, op één groot perceel. Gele bakstenen breedhuizen van één bouwlaag en vier traveeën onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok // straat). De voorgevel is afgeboord met een overhoekse tandfries. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters en deur met bovenlicht. Nr. 22 behield het authentieke karakter, nr. 24 is gerenoveerd met aanpassing van de muuropeningen.

(laatst gewijzigd:3-8-2011)