BEDEVAARTSTRAAT

ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.

Deze straat is het verlengde van de Maalderijstraat vanaf het kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand en loopt tot aan de Bekegemstraat. Deze straat heette in het begin van de vorige eeuw nog de Kapellestraat.

In de 18de eeuw was de Kapellestraat maar het stukje weg van de Bekegemstraat tot aan de Lanestraat. Er was geen weg van de Lanestraat tot aan de Maalderijstraat.

HISTORISCHE HOEVE

De Bedevaarstraat nummer 4 is een historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaarden ten noorden. De vele formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis.

Het hoofdvolume wordt op het oudst gekende kaartmateriaal van de hoeve weergegeven (Ferrariskaart - 1771-1778) en op een kaartboek van Zerkegem (1808-1810). Ouder kaartmateriaal betreffende deze hoeve werd niet teruggevonden.

Zowel ten zuiden als ten noorden is het hoofdvolume verlengd met respectievelijk een stal uit 1886 en een vermoedelijk begin 19de-eeuws schuurtje dat werd verbouwd in 1927. Haaks op het hoofdvolume, ten zuiden van het binnenerf, kunt u een in 1935 en in 2006 deels verbouwd bakhuis vinden, dat opklimt tot de 18de eeuw. Ten zuidoosten tenslotte kunt u een stal met wagenhuis vinden uit 1935.

De hoeve werd gerenoveerd in 2006.

(laatst gewijzigd:3-8-2011)