Pieter Timmermans (° Ninove, 14 juni 1964) studeerde af als handelsingenieur aan de KU Leuven met specialisatie Financiewezen. Hij behaalde in 1993 een Master of Public Administration aan het EHSAL en volgde hij in 2011 een Executive Program van de “Graduate School of Business Stanford University”. Via een omweg op de dienst Economische Zaken werd hij directeur-generaal van het VBO. Timmermans is ook regent van de Nationale Bank van België en werd in 2018 voorgedragen voor erfelijke adel met de persoonlijke titel van baron. Hij is een sleutelfiguur bij het overleg.
Op 26 mei vonden de Europese, federale en regionale verkiezingen plaats (met een puzzelstuk tot gevolg). De campagne in de aanloop naar deze verkiezingen was redelijk apart, in die zin dat er maar weinig aandacht werd besteed aan het sociaaleconomische luik van het beleid. De focus lag immers vooral klimaat, migratie en koopkracht. Stuk voor stuk zeer belangrijke uitdagingen voor ons land maar de arbeidsmarkt en de economie werden onder een dikke sneeuwlaag begraven. Als ondernemers willen we dit niet negeren, noch minimaliseren. Integendeel, we denken dat de economie en haar ondernemers een groot deel van de oplossingen kunnen aanbrengen. Ondernemingen zijn in onze ogen geen deel van het probleem, maar eerder een deel van de oplossing.
Het werk is immers nog niet af, en het is precies dat wat het VBO wil aantonen. Als we de gigantische uitdagingen op het vlak van energie, mobiliteit, koopkracht, mismatch op de arbeidsmarkt, … effectief willen aanpakken, hebben we sterke, competitieve en innovatieve ondernemingen nodig.
Pieter Timmermans zal de resultaten van deze analyse tonen, en aanstippen wat de belangrijkste klemtonen zijn voor het VBO in deze federale regeringsonderhandelingen - en vergeet niet: een goede.
Om dat te illustreren heeft het VBO tijdens de verkiezingscampagne de informatieronde 'It's still the economy, stupid!' gelanceerd. Een joint venture tussen het Competentiecentrum Economie & Conjunctuur en dat van Sociale Zekerheid & Werk heeft aan de hand van 5 nota's toegelicht welke vooruitgang er tijdens de voorbije legislatuur werd geboekt op het vlak van competitiviteit, werkgelegenheid, investeringen, groei, … conjunctuur zorgt ook voor algemene welvaart (koopkracht, pensioenen...).
"It’s still the economy" is een oneliner die Bill Clinton gebruikte in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1992 en die hij won van George H. W. Bush. Campagnestrateeg James Carville bedacht de oneliner, om te duiden dat kiezers hun keuze vooral bepalen op basis van criteria als inkomen en jobs.