GEHEIMZINNIGHEID ROND DE VRIJMETSELARIJ



Andries Van den Abeele stichtte met enkele vrienden in 1965 de vereniging Marcus Gerards voor het behoud en de renovatie van het bouwkundig erfgoed in Brugge. Van deze vereniging was hij vele jaren secretaris en thans voorzitter. Over de vrijmetselarij bestaat veel onwetendheid. De kennis van de doorsnee burger beperkt zich meestal tot stereotypen, onjuistheden of fantastische verhalen.

Er wordt veel kletspraat verkocht en de obediënties en loges zijn zelf niet bereid om veel objectieve informatie te verschaffen. In De kinderen van Hiram maakt Andries Van den Abeele een diepgaande studie van de bijzondere wereld van de vrijmetselarij. In het eerste deel ontdoet hij haar duistere geschiedenis van haar mythologische kantjes. Hij neemt ons mee naar het achttiende eeuwse Londen, waar de vrijmetselarij is ontstaan als een van de talrijke clubs en sociëteiten.

Blijkbaar spraken opzet en symboliek velen aan, want algauw kreeg de Freemasonry internationale uitstraling. Al zeer snel na haar ontstaan brachten Britten, die om politieke redenen uitgeweken waren, de Vrijmetselarij naar Frankrijk. Zo maakt de auteur ons wegwijs in het schijnbaar onontwarbare en onoverzichtelijke kluwen van obediënties, tempels en strekkingen. Verschillende keren benadrukt hij dat elk vermoeden van een stevig georganiseerde wereldvereniging totaal ongegrond is. Dé loge bestaat niet, aldus Andries van den Abeele, wel een kleurrijk en zeer gediversifieerd mozaïek van onafhankelijke organisaties.

En het ‘geheim’ is helemaal niet zo geheim als algemeen wordt aangenomen. Andries Van den Abeele is bovendien een begenadigd schrijver. Door zijn levendige en humoristische stijl leest De kinderen van Hiram als een roman. Behalve de vrijmetselarij draagt A. Vandenabeele de kennis over verschillende onderwerpen met zich mee. Hij is vooral ook gekend als de voorvechter van het behoud van het authentieke Brugge. Zijn leuze is: Conservare ac procedere