SARKOHEEMSTRAAT




ONROEREND ERFGOED

Klik hier om de lijst van het onroerend erfgoed te Jabbeke, zoals beschreven in 2012, te consulteren.



Wanneer de Zerkegemse gemeentelijke school op deze plek verdween, werden de gebouwen gerestaureerd en het geheel kreeg een andere bestemming: gemeentelijke zalen en een bibliotheek. Het gebouw werd 'Sarkoheem', gedoopt naar de oude dorpsnaam van Zerkegem. De Sarkoheemstraat verbindt thans de Paradijsweg met de Snellegemstraat en de Krakeelstraat-Jabbekestraat.

SARKOHEEM - VOORMALIGE GEMEENTESCHOOL

Ze wordt gedateerd op anno 1871 en past volledig in het kader van de andere gemeentescholen die te Snellegem, Varsenare en Stalhille werden opgetrokken in dezelfde periode. Het zijn allen ontwerpen van de provinciale bouwmeester Pierre François Buyck. De onderwijzerswoning staat langs de straat. In de jaren 1990 werd een grondige renovatie doorgevoerd en herbestemd tot gemeentelijke bibliotheek.

VOORMALIGE PASTORIE

Sarkoheemstraat nr. 15. Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin. De pastorie is gelegen ten noordoosten van de parochiekerk. Ze wordt in 1871 gebouwd ten westen buiten de achtvormige omwalling van de oudere, van 1683 daterende pastorie. Bij deze bouwfase wordt de oude ommuring en de achterliggende tuinaanleg bewaard. Een begin-19de-eeuws kaartboek in het Rijksarchief van Brugge laat op heldere wijze de opstelling van de oude pastorie zien, waarbij de verzorgde tuinaanleg met geometrische waterpartijen opvalt. Een jaar later wordt de oude pastorie afgebroken, waarna de percelen met omwalling worden omgevormd tot tuin. De deels bewaarde omwalling wordt sinds eind 20ste eeuw gebruikt als openbaar park met veel bomen, waarbij vier bakstenen en houten boogbruggen over de walgrachten leiden. Een dreef ten noorden van de pastorie leidt naar het achterliggende park. Anno 2005 werd de pastorie gerenoveerd.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak. Links en rechts, lagere aanbouw. De gele baksteenbouw vertoont eenvoudige neogotische versieringselementen zoals een Brugse travee in de centrale deurtravee die uitloopt op een getrapt dakvenster, de omlijsting van de voordeur en de opgedeelde muurdammen tussen de beneden- en bovenvensters. Smeedijzeren sierankers. Rechthoekige vensteropeningen en korfbogige voordeur met nisvormig bovenlicht; nieuw schrijnwerk naar oud model. Uit de indeling van de achtergevel kan een centraal trappenhuis afgelezen worden.